Jubiléum

välkomstskylt2 Jubileumstext

Klicka på bilderna för att läsa bildtexten

Ordföranden Berndt Lindholm hälsar välkommen

Det är en stor ära för mig att få hälsa er välkomna till bygdegårdens jubileumsfest. Det är på dagen 50 år sedan bygdegården invigdes den 12 november 1961. Klicka på länken för att se ett bildspel om hur den invigningsfesten såg ut och vilka som var där.

Jag ska inte gå tillbaka i bygdegårdens historia och hur den kom till. Läs här Josef Lunds anförande vid invigningen 1961. Men jag har förstått att det har diskuterats om en gemensam bygdegård i Björksta sedan 30-talet. I slutet på 30-talet byggdes dock ett Folkets Hus i Östanbro, vilket fördröjde byggnationen av en bygdegård. Frågan om att etablera en bygdegård i Björksta väcktes åter i slutet av 40-talet och efter en del turer fick bygdegårdsföreningen köpa den nedlagda skolan vid kyrkan 1956.

Ombyggnationen började 1958 och 1961 invigdes således den nya bygdegården. Då invigdes också den vackra fondmålningen här bakom. Klicka på länken för att se bildspelet där målarmästare Lennart Pettersson beskriver sina tankar bakom målningen. Sedan dess har bygdegården fungerat som en mötesplats för bygdens invånare och är ett nav i bygdens förenings- och kulturliv.

Men vi ska också titta lite framåt. På ett sätt kan vi även tala om en invigning av den digitala bygdegården. Som ni vet har det nybildade föreningsrådet i Björksta fått EU-stöd genom det s.k. Leaderprogrammet. En viktig del i projektet är att utrusta bygdegården med en projektor och projektorduk, mörkläggningsgardiner, nya högtalare, scenbelysning, dator med Internetanslutning, TV och Playstation. Denna utrustning ska kunna användas av föreningar och enskilda som hyr lokalerna i bygdegården. Förhoppningsvis kommer det också att locka ungdomar att hitta till bygdegården.

Det är hela styrelsen i bygdegården, förstärkt med kocken Jens i Åbylund i köket, som arbetar här i kväll med att servera maten. Men jag vill särskilt tacka den grupp inom styrelsen som har planerat festen och sett till att den blir så festlig som möjligt. Det är Anita Lundmark, Gunilla Åling, Gustaf Kihlin och Tomas Stolt. Jag tycker att vi ger dem en varm applåd.

Jag vill ännu en gång hälsa er hjärtligt välkomna till bygdegårdens jubileumsfest och lämnar ordet till kvällens konfrencier Gustaf Kihlin för lite praktisk information inför kvällen.