Dopet i kyrkan

 

Dopsamtal

Innan dopet tar prästen kontakt för ett samtal där ni går igenom hur dopgudstjänsten går till och gemensamt bestämmer hur den ska ramas in. Har ni särskilda önskemål, till exempel om musik, kan ni ta upp det i dopsamtalet. Dopfunten i Björksta kyrka är av brons och är tillverkad av mäster Peder i Västerås 1529. Det är den äldsta och finaste av hans bevarade funtar. Kanske var det en gåva från prästen, vars namn finns ingjutet.

Musik
Sång och musik är en viktig del av dopet, inte minst som en möjlighet att sätta en personlig prägel. Det finns ett rikt utbud av psalmer som är fina vid dop och ni kan även ha med annan musik.

Dopgudstjänsten

I dopet häller en präst vatten över huvudet på den som ska döpas och säger: ”Jag döper dig i Faderns, Sonens och den helige Andens namn.” Hur själva gudstjänsten sedan utformas kan variera. Det finns stora möjligheter att påverka innehållet, till exempel i valet av musik och genom att låta nära och kära medverka med textläsning eller praktiska moment som att hälla upp dopvattnet.